Informatička tehnologija u nižim razredima OŠ

Može li se informatička tehnologija koristiti i u  nižim razredima osnovne škole? Možda čak i u prvom? Nije li prerano? Forsiramo li možda nešto čemu prvašići nisu dorasli?

Riječi kao preteško, prerano, prezahtjevno često se same nameću…

Ipak, za djecu te riječi ne trebamo vezati uz računalo i sve što ono nosi. Iz godine u godinu, s razvojem tehnologije, djeca se sve ranije susreću s informatičkom tehnologijom i to njima nije nešto strano. Dapače, s računalnim igricama, uporabom miša i tipkovnice susreću se već i s nekoliko godina života. Djeca računala vole, i to je činjenica.
Pitanje je samo koliko ćemo mi kao učitelji dopustiti informatičkoj tehnologiji da uđe u naše učionice.
Može li nam ona pomoći? Svakako!

Osobno bih rekla da će se informatika u obrazovanju najbolje razvijati ukoliko jednog dana više neće postojati kao predmet već će se potpuno integrirati u sve nastavne predmete.To je ono ćemu trebamo težiti.
No, mislim da je taj dan ipak još jako daleko…

Do tada nemojmo se bojati pustiti tehnologiju u naše učionice. Učenici su spremni ali  bitno je da se ni učitelji ne boje prihvatiti novu tehnologiju koja će rad samo osuvremeniti i obogatiti.

Tehnologija u nastavi treba biti sredstvo kojim će učitelj što lakše i suvremenije te prihvatljivije učeniku prenijeti nastavni sadržaj. Mogućnosti su velike, PowerPoint prezentacije, kvizovi, razni tečajevi, edukacijske igrice….
Kako će se s tim snaći naši mali učenici? Vjerujte, bez problema. Prvotno samo kao korisnici, a već od 3. razreda možda i kao autori.

Samo treba pokušati….
Držim palčeve!

Oglasi

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s