Videokonferencija u razrednoj nastavi

Učenici izuzetno vole sudjelovati u raznim oblicima međunarodne suradnje. Upoznaju nove zemlje, običaje, gradove i ono najvažnije, upoznaju svoje vršnjake po cijelom svijetu. Nije lako, a ni jeftino organizirati skupna putovanja učenika. 

Može li se jefitnije i drugačije ipak upoznati s učenicima drugih zemalja? Može. Preko žice. 
Još uvijek se pojam videokonferencije vrlo rijetko veže uz učenike, posebno uz učenike osnovne škole.Ipak, održavanje videokonferencija je ono što učenici mogu provesti, a kada održe prvu samo je pitanje vremena kada će krenuti ostale.
Mogu li učenici razredne nastave već sudjelovati u vidokonferencijama? Mogu. I to vrlo uspješno. Naravno, potrebna je dobra priprema učenika što će uvelike ovisiti o učitelju, i naravno puno dobre volje.
Nedavno me je jedan sudionik CARNetove korisničke konferencije u Splitu tijekom mog predavanja o videokonferencijama u osnovnoj školi pitao kako mi je opremljena učionica za videokonferencije. Nemalo se iznenadio kada sam mu objasnila da nemam posebnu učionicu za videokonferencije već da ih provodim u svojoj učionici uz prijenosno računalo te Polycom stanicu koju mi je ustupio CARNet (beskrajno im hvala na tome!).
Da, iz učionice, za vrijeme nastave mogu se raditi videokonferencije. Posebno baš tada, jer one trebaju biti sastavni dio nastave kojom ćemo ju unaprijediti, osuvremeniti…Zašto ne o zbrajanju i oduzimanju do 100 pričati sa svojim vršnjacima iz Pule, a o kajkavskom narječju s učenicima iz Krapine.

Sa školama iz raznih europskih zemalja učenici trećih razreda razgovarali su na engleskom. Ima li boljeg načina vježbanja onog što su naučili na satovima jezika od razgovora s vršnjacima upravo na tome jeziku. Ili pak, što reći o  upoznavanju novih jezika?

 Tijekom prošlogodišnjih videokonferencija s francuskim vršnjacima kolega u Francuskoj i ja smo se dogovorili da ćemo obilježiti svaki rođendan u svojim odjelima tako što ćemo ukoliko francuski učenik/ca slavi rođendan mi putem Polycom stanice nazvati njih te mu/njoj otpjevati prigodnu pjesmu na francuskom, a oni u obrnutom slučaju na hrvatskom.

Bilo je izuzetno zanimljivo, a posebno sama priprema kada je preko MSN-a frnacuski učitelj učio mene otpjevati pjesmu na francuskom, a ja njega na hrvatskom kako bismo dalje to isto mogli naučiti učenike. Dobar rezultat nije izostao:)

Pokušajte i vi! Možda za početak s nekom školom u Hrvatskoj, a kasnije tko zna gdje će vam biti kraj….
Ukoliko imate pitanja, javite mi se, vrlo ću vam rado odgovoriti.

A sada….VIDEOKONFERENCIJA U SLIKAMA:

Želite li nešto više čuti o našim iskustvima, poslušajte predavanje Videokonferencija-connecting students koje sam održala na CARNetovoj korisničkoj konferenciji u Splitu, 2010. g.

Želite li i brzo naći školu partnera negdje daleko samo kliknite na SchoolVideoconferences!

One thought on “Videokonferencija u razrednoj nastavi

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s