Festival igranog filma u Puli i djeca – Pustolovni laboratorij profesora Baltazara

Još kao mala obožavala sam ovaj festival i pratila sva događanja. Onda kao gledalac, a danas kao sudionik i mentor svojim učenicima koji su sudjelovali….No, ljubav još traje i sve je jača…
Što uopće reči o ovom prestižnom međunarodnom filmskom festivalu….

ArenaFestival igranog filma u Puli (eng. Pula Film Festival) najdugovječniji je festival nacionalnog filma na svijetu. Zahvaljujući velikom broju gledatelja koji posjećuju projekcije u Areni, u kojoj se Festival održava od svog osnutka, to je ujedno i nacionalni festival s najvećim brojem gledatelja po projekciji u svijetu.  

Prva smotra filmova u Areni održana je davne 1938. Na inicijativu Marijana Rotara 1953. u Areni se održava međunarodna filmska revija, čiji uspjeh stvara temelje za organizaciju nacionalnog filmskog festivala. 1954. godine utemljen je tako u Puli festival jugoslavenskog igranog filma, koji se održava sve do 1990.

Od 1992. u Puli se održava festival hrvatskog filma, a od 2001. festival ima međunarodni karakter, s nagradama za najbolje strane filmove. Od 2010. Festival ima natjecateljske sekcije manjiskih koprodukcija te hrvatskog kratkog igranog filma, a festivalski filmovi gostuju na ljetnim festivalima u Dubrovniku, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zagrebu, Šibeniku i Zadru.

No, gdje su djeca u svemu tome…??

Svake godine ovaj meni najdraži festival, ima i niz aktivnosti za djecu:

Pustolovni laboratorij profesora Baltazara

lokacija: Gradska knjižnica i čitaonica Pula
Čuveni Profesor Baltazar vodi Pustolovni laboratorij  u kojem  djeca u dobi od  7 do 12 godina mogu izraziti stvaralačku znatiželju i kreativnost. Mnoge ranije polaznike, sada iskusne filmaše, u naprednoj grupi očekuju još uzbudljiviji filmski podvizi, a svi oni koji već nekoliko godina čekaju taj 7. rođendan ili oni koji se s Profesorom Baltazarom susreću prvi put s velikim entuzijazmom  kreću ispočetka i spremaju se za naprednu grupu druge godine.  

Teorijski dio laboratorija podrazumijeva upoznavanje s osnovama filma i filmske umjetnosti, a praktični obuhvaća sve faze kreiranja filma: od razvoja ideje i scenarija preko izrade scenografije i prikupljanja rekvizita do samog snimanja i montaže. Polaznici, uz pomoć voditelja, osmišljavaju priču, kreiraju sadržaj, boje i lijepe elemente scenografije, upravljaju figurama omiljenih junaka filma te snimaju odabrane kadrove digitalnim foto aparatom. Tehnikom stop animacije nastat će kratki animirani film.

No, to je samo jedan maleni dio događanja. Sjajnu priliku za prezentaciju svojih djela dobili su učenici i kroz natječaj Dofuraj svoj film…o njemu više u idućem postu….

Oglasi

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s