Videokonferencija u nastavi – korak po korak 1.dio

1. Videokonferencija  – što je to?

 

Videokonferencija je komunikacija putem koje se zvuk i slika u pokretu (video slika) izmjenjuju između dvije ili više lokacija. Videokonferencije čine mogućim sastanak ili predavanje na kojemu mogu istovremeno sudjelovati sudionici međusobno udaljeni stotine kilometara. Oni se mogu i vidjeti i čuti te tako međusobno komunicirati u stvarnom vremenu, što se postiže upotrebom kamera, monitora ili projektora, mikrofona i zvučnika.

Videokonferencije svoju primjenu nalaze u svim područjima, omogućavajući uštedu vremenu i troškova putovanja. Jedno od područja na kojem ostvaruju sve važniju ulogu svakako je područje obrazovanja, na kojem se primarno rabe za održavanje predavanja na daljinu i konzultacija. Svojom mogućnošću prenošenja informacija, znanja i ideja videokonferencije podupiru tradicionalne oblike učenja i poučavanja..[2]

 

2. Videokonferencija kao metoda učenja

Videokonferencije kao metoda u nastavi  mogu  se primijeniti u svakoj dobi učenika i u svakom predmetu. Videokonferencije kao metodu vrlo je lako i korisno primijeniti u nastavi stranog jezika, prirode i društva, hrvatskog jezika, glazbene kulture, pa čak i tjelesne i zdravstvene kulture.

Usudila bih se reći da nema predmeta u kojem je  ova metoda neprimjenjiva.

NOK napominje da informatička i komunikacijska tehnologija pridonosi razvoju učeničkih sposobnosti samostalnoga učenja i suradnje s drugima te njihovih komunikacijskih sposobnosti.[3] Također pridonosi razvoju pozitivnog odnosa prema učenju, unaprjeđenju načina na koji učenici prikazuju svoj rad te njihovim pristupima rješavanju problema i istraživanju. Učenici se  tom tehnologijom trebaju služiti u svim predmetima i tako dobiti mogućnost za istraživanje i komunikaciju u lokalnoj sredini, ali i šire, kako bi stekli vještine razmjene ideja i podjele rada sa suradnicima te pristupa stručnim sadržajima različitim načinima.[1]

3. Partneri i pronalazak istih

Razvoj obrazovnih portala, ekspanzija uporabe društvenih mreža u obrazovne svrhe, ali i sudjelovanje učitelja u međunarodnim projektima omogućilo je lakše i brže pronalaženje partnera edukativnih videokonferencija.

Portali: eTwinning, Global Gateway, ePals, Partners in Learning/Suradnici u učenju

Projekti/smotre/natjecanja:

Time Project -/ Blogging, Video Conferencing, Model United Nations Simulations,  the 24 hr research competition, Video and webdesign projects /   [4],

Megaconference Jr. –  [5]

4. Potrebni tehnički uvjeti

Videokonferenciju možemo provesti uz  minimalne tehničke mogućnosti, prijenosnim računalom s kamerom, mikrofonom i zvučnikom te Internet pristupom. Videokonferenciju provodimo:

– Skypom – besplatna i lako dostupna aplikacija

– Adobe Connectom

– Polycom stanicom/najkvalitetnije rješenje

Sam prijenos može se provesti i nizom drugih aplikacija koje su dostupne i odgovarajuće za strane koje prijenos ostvaruju.

Prijenos slike na veliko platno doprinijet će kvaliteti realizacije te poboljšati sam doživljaj tijekom prijenosa, ali i aktivno sudjelovanje svih učenika koji sudjeluju u vidokonferencijskom prijenosu.

 

 

Oglasi

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s